2021 Yılın En Genç Girişimci Ödülünü Alan Mert Arı Öğrencilerimizle Buluştu

Yalova Üniversitesi, Sağlık Kültür Spor ve Spor Daire Başkanlığı, İletişim Kulübü öğrencileri tarafından gerçekleştirilen etkinlik 3 Ocak 2023 tarihinde saat 15.00’te gerçekleşti. Etkinlikte Mert Arı, girişimcilik ve sektöre yönelik önemli bilgileri öğrencilerle paylaştı.

Yalova Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi konferans salonunda gerçekleşen etkinlikte Arı, sektörde edindiği tecrübeleri, girişimci olmak isteyen gençlere hangi zorluklarla karşılaşacağı, nasıl mücadele etmesi gerektiğine dair önemli bilgiler verdi.

İlk olarak girişimciliğe nasıl adım attığını anlatan Mert Arı, girişimciliğin bir açığı kapatmak olduğunun altını çizerek okulda öğretilen teorik bilgilerin kişiyi bir yere kadar getirdiğini sektörde alaylı olarak bulunan birinin okulluya kıyasla daha avantajlı olduğunu belirtti.

“Beni üretime odaklandıran şey yaptığım hatalardı”

Sektördeki yerini ve başarılarını anlatan Arı, beni üretime odaklandıran şey yaptığım hatalardı dedi. İşin ehli olmayan kişiler tarafından yönetilen şirketlerin batmaya mahkûm olduğunu, şirketinde staj görmüş öğrencilerin hiçbir zaman angarya işler yaptırılmadığını, olmak istediği meslek neyse direkt masa başı çalıştırdığını belirterek biz en kötü bir müşteri kaybederiz ama bir insan kazanırız şeklinde açıkladı.

“Reklama dair tüm sorumluluğu üstümüze aldık”

Başarılı olmasını etkileyen durumu ise şöyle anlatan Mert Arı, biz diğer şirketlerden farklı olarak tam reklam hizmeti verdik ve reklama dair A’dan Z’ye ne varsa tüm sorumluluğu üstümüze aldık. Gerçekleştirdiğimiz işlerde eğer ortada bir başarısızlık varsa hepsi bizimdir, ortada bir başarı varsa gene bizimdir dedi. Mert Arı, ruhu olanın girişimci olabileceğini ve başkalarının göremediği problemleri görebiliyorsan iyi bir girişimcisindir ifadelerinde bulundu.

“Bu maddeler eksik uygulanırsa başarısız olursunuz”

Bir girişimcinin nelere dikkat etmesi gerektiğini anlatan Arı, maddeler halinde açıklamada bulundu. Arı, fikir üret, analiz et, farkındalık oluştur, planlama yap, en kötü senaryoyu yaz, geliştirmeye odaklan, detayları belirle, çözüm odaklı çalış, belirsizlikleri yok et, gider ve gelir düzeyini ayarla, kendine dürüst ol, önceliklerini belirle, hedeflerini belirle, konfor alanını daralt ve saldır şeklinde anlattığı aşamaları sektörde edindiği tecrübelerle oluşturduğunu, bu maddelerin eksik uygulanmasıyla başarısız olunacağını belirtti. Arı, kolay para kazanma yönteminin olmadığını sadece çok çalışarak kazanılabileceğini, bu yolda konfor alanı genişleyen kişinin başarısının azalacağını ve en önemlisinin de bireyin kendisine dürüst olması gerektiğini aktardı.

“E-ticarete yapılan yatırım Cumhuriyet tarihinde görülmedi”

Dijital pazarlama konusuna değinmeyi ihmal etmeyen Arı, sosyal medyanın bir silah olduğunu ve doğru izlenen stratejilerle başarıya götüreceğini söyledi. Pandemi döneminde e-ticarete yapılan yatırımın Cumhuriyet tarihinde görülmediğini belirtti. Marka analizleri konusunda fikrini belirten Arı, kazandığı tek şey para olanın kaybedeceğini ve marka konumlandırmasını düzgün yapanların her pazarda var olabileceğini söyleyerek konuşmasını sonlandırdı.

İletişim kulübü başkanı Betül Akça’nın Mert Arı’ya katılımından dolayı plaket taktim etmesiyle etkinlik son buldu.

Haber: Alihan GÖK