GZT.COM DERGİLERİ SORUMLU ŞEFİ TALİP KUL YENİ MEDYA VE İLETİŞİM ÖĞRENCİLERİYLE BULUŞTU

Gzt.com dergileri sorumlu Şefi Talip Kul, Yeni Medya bölümü ikinci sınıf öğrencileri ile bir araya geldi.  Kul, sektöre dair tecrübelerini, mesleki bağlamda neler yapılması gerektiği üzerine bilgilerini yeni medya öğrencileri ile paylaştı.

Doç. Dr. Esra Cizmeci Ümit ‘in Yeni Medya dersi kapsamında düzenlediği etkinliğin moderatörlüğünü Arş. Gör. Demet Yalçın yaptı.  Sektöre, mezunu olduğu Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nin medya merkezinde muhabir olarak başladığını belirten Kul, okurken çalışmayan öğrencilerin mezun olduktan sonra sıkıntı yaşayacağını, mutlaka bir tecrübe edinerek okulun bitirilmesi gerektiğini ifade etti.

 

Marmara Medya Merkezinden sonra üniversite ikinci sınıftayken bir web sitesinde yarı zamanlı editörlük yaptığını belirten Kul, öğrencilerin bu tür iş arayışlarının olması gerektiğini söyleyerek şu şekilde devam etti; “Mutlaka kendi içeriklerinizi hazırlayıp paylaştığınız amatörce de olsa sosyal medya hesaplarınız ve bir web siteniz olsun. Nasıl domain alınır, hosting nedir bunları öğrenin. Twitter, Tiktok, Meta gibi platformları sadece kullanıcı olarak değil profesyonel olarak da kullanmaya çalışın. Dijital trendleri takip edin. Etkinliklerden geri kalmayın. İstanbul, Bursa ve Kocaeli’ye yakın olmanız büyük avantaj. Kişisel ağınızı genişletmeniz size yeni kapılar açacaktır. Merak ettiğiniz bir alanda uzmanlaşmaya çalışın. Sadece bölümünüzle de kendinizi kısıtlamayın. Yeri geldiğinde dijital pazarlamayı da okuyun, komplo teorilerini de. Kendinizi iyi ifade etmenin yollarını öğrenin. Dil insanın aynasıdır.”

      

“Kendi işinizin patronu olun”

Okudukları bölüm gereğince kendi iş süreçlerini kendilerinin de yürütebileceğini belirten Kul, “Yarı zamanlı bir iş bulamasanız bile kendi mecralarınızda bir şeyler yapın, bilenlere sorun” şeklinde tavsiyelerde bulundu. 

 

“Televizyon ve gazete iş zor”

Yeni Medya bölümünde okumanın avantaj olduğunu belirten Talip Kul, televizyon ve gazete gibi mecraların istihdamının azaldığını ve ilerlemenin zorlaştığını ifade ederek konuşmasını sonlandırdı.