Yalova Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi’nde 15 Aralık 2022 tarihinde Yeni Medya ve İletişim Bölümü 1. ve 2. sınıf öğrencilerine afet farkındalık eğitimi verildi. Yalova Meslek Yüksekokulu İtfaiyecilik Programı Öğretim Görevlisi Ersel Kılıç tarafından verilen eğitimde afet bilinci kavramı üzerinde duruldu.
Öğretim Görevlisi Ersel Kılıç tarafından öğrencilerimizde afet bilincinin oluşmasına yönelik pek çok kritik bilgi verildi. Bilincin bir kişinin bilmesiyle değil gelecek nesillere aktararak oluşacağını vurgulayan Ersel Kılıç, yapılan yanlışları ve önceliklerimizin neler olması gerektiğini belirtti.
“Canınızın değeri ne kadar?”
Yurtlar üzerinden örneklendirme yapan Ersel Kılıç, güvenliğin her zaman konforun önünde olması gerektiğini ifade etti. Yurtların fiyatından, rahatlığından ve imkanlarından önce depreme dayanıklılığına, yangın merdiveni durumuna ve yangın alarmlarına dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Kılıç, “Canınızın değeri ne kadar da bu önlemleri göz ardı ediyoruz” dedi.
Deprem Anında Yaptığımız Yanlışlar Neler?
Ersel Kılıç, deprem anında panik yapılmaması, sağlam bir eşyanın yanında “çök, kapan ve tutun” tekniğinin uygulanması, ardından ortamın uygunluğuna göre evin terk edilmesi gerektiğini ifade etti. Deprem çantasının mutlaka çıkışa yakın bir noktada bulunması ve içerisinde radyo, pil, sürekli kullanılan ilaçlar, bebek varsa bebek bezi, bir adet oyuncak, yedek ev anahtarı ve el feneri gibi malzemelerin olmasıyla birçok zaruri ihtiyacın önüne geçileceğine dair açıklamada bulunan Kılıç, 1999 depreminden önce ve halen ayakta olan binaların 99 depreminden sonra yapılan binalara kıyasla 120 kat daha sağlam olduğunu belirtti. Kılıç tedbirin elden bırakılmaması gerektiğini hatırlatarak sözlerini sonlandırdı.
Haber: Alihan GÖK