AA MUHABİRİ ÖMER FARUK MADANOĞLU ÖĞRENCİLERİMİZLE BULUŞTU

Anadolu Ajansı Kıdemli Muhabiri Ömer Faruk Madanoğlu Yeni Medya ve İletişim bölümü öğrencileriyle bir araya geldi. Mesleki deneyimlerini öğrencilerle paylaşan Madanoğlu, staj ve iş imkanları hakkında da bilgilendirmede bulundu.

 

Anadolu Ajansı Kıdemli Muhabiri Ömer Faruk Madanoğlu Yalova Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Yeni Medya ve İletişim bölümünde Öğr. Gör. Dr. Banu Sayar tarafından yürütülen İnternet Haberciliği dersine konuk oldu. Gazeteciliğe başlama süreci hakkında bilgi vererek sözlerine başlayan Madanoğlu, özellikle çatışma ve savaş bölgelerinde görev aldığını belirtti. Bir haberin hazırlık evresinden yayınlanma aşamasına kadar tüm süreçleri hakkında ayrıntılı bilgilendirmede bulunan Ömer Faruk Madanoğlu, “Bir haber konusu seçmeden önce toplumsal bir dert sahibi olmak gerekir. Bir soruna çözüm arayışından hareketle haber yazarız. Üstelik zaman ve mekândan bağımsız şekilde, zor koşullarda ve çok uzun saatler boyunca kamuoyunu bilgilendirmek için çalışıyoruz. Bu noktadaki en önemli motivasyonumuz haberlerimizin meydana getirdiği toplumsal etki ve insanların haber alma ihtiyacını karşılayabilmek” ifadelerini kullandı. Öğrencilerin sorularını da yanıtlayan Madanoğlu, özellikle Anadolu Ajansı’na başvuru süreçleri ve adayların katıldıkları mülakatlar hakkında bilgilendirmede bulundu.

 

“Öncelikle İyi Bir Networke Sahip Olmak Gerekir”

Haber konusu seçerken uluslararası ve ulusal gündem ile sosyal medyanın atmosferini iyi analiz etmek gerektiğini söyleyen Madanoğlu, kendi meslek pratiklerinden örnekle öğrencilere tavsiyelerde de bulundu. Gazetecilik mesleğini yapma iddiasındaki kişilerin öncelikle iyi bir networke sahip olmalarını gerektiğini belirten Madanoğlu, “Çünkü iyi bir network, nefes almak kadar değerlidir. Bu anlamda doğru haber kaynaklarına sahip olmak haber yazım sürecini oldukça kolaylaştırıyor” ifadelerini kullandı. Günümüzde bir yabancı dil bilmenin dahi yetersiz olduğunu hatırlatan Madanoğlu, İngilizcenin yanı sıra Arapça, Rusça ya da Farsça gibi dillerin öğrenilmesi gerektiğini de vurguladı.

Sosyal yaşamın içindeki tüm olgulara gazetecilik motivasyonu ile yaklaşmak gerektiğini ifade eden Madanoğlu, “Gazeteci gözüne sahip olmak Marmaray’da yolculuk yaparken bile karşılaştığınız bir olaydan haber çıkarabilmenizi sağlıyor. Gazetecilik refleksinizle karşılaştığınız her durum ve olay karşısında bir hikâye ve olay örgüsü kurabilirsiniz” diye konuştu.